ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Τις τελευταίες δεκαετίες η συχνότητα του καρκίνου του δέρματος έχει αυξηθεί σημαντικά. Όμως, με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, οι περισσότεροι δερματικοί καρκίνοι θεραπεύονται εντελώς
.
Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαμβάνεται η διασπορά της νόσου σε άλλα σημεία του σώματος με πολύ καλή έκβαση.
Μελέτες έδειξαν, ότι οι περισσότεροι δερματικοί καρκίνοι ανιχνεύονται από τους ίδιους τους ασθενείς, γι αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς να εξετάζετε το δέρμα σας και να επισκέπτεστε το δερματολόγο σας κατά διαστήματα γι έλεγχο, βελτίωση της υγείας του δέρματος και να μειωθούν δραματικά οι κίνδυνοι σοβαρών προβλημάτων που μπορεί να παρουσιάσει ο καρκίνος του δέρματος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι δερματικού καρκίνου, οι οποίοι διακρίνονται ανάλογα με τα είδη κυττάρων που προσβάλλονται αρχικά. Οι τρεις πιο συχνοί τύποι δερματικού καρκίνου είναι:

Βασικοκυτταρικός καρκίνος
Είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος, αναπτύσσεται από τα βασικά κύτταρα της επιδερμίδας, το πιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Εμφανίζεται σαν ένα γυαλιστερό, διάφανο ή μαργαριτοειδές εξόγκωμα ή σαν μια πληγή που δεν επουλώνεται ή σαν ρόδινη διόγκωση, ή σαν ερεθισμένη κηλίδα του δέρματος, ή σαν κηρώδης ουλή. Εμφανίζεται συχνότερα σε περιοχές, που το δέρμα εκτίθεται επί μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, αυτιά, στήθος, πλάτη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαβαίνει την καταστροφή στους γύρω ιστούς.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
Αυτός ο καρκίνος ξεκινάει από τα κύτταρα της ακανθωτής στοιβάδας που βρίσκεται στην επιδερμίδα. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα έχει την εμφάνιση μιας βλάβης με λέπια ή κρούστα σε κοκκινωπό χρώμα με ερεθισμένη βάση, που μπορεί να κάνει και διόγκωση, ή σαν μία πληγή που δεν επουλώνεται ή απλώς μία βλάβη με λέπια. Αναπτύσσεται σε περιοχές του σώματος, οι οποίες συχνά εκτίθενται στον ήλιο, αλλά και οπουδήποτε αλλού ακόμη και σε περιοχές που δεν εκτίθενται σχεδόν ποτέ στο ηλιακό φως. Απαιτείται η ταχεία θεραπεία για να προληφθεί η καταστροφή άλλων ιστών τοπικά ή σε άλλες περιοχές του σώματος.

Μελάνωμα
Αυτός ο καρκίνος ξεκινάει από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που προμηθεύουν το χρώμα στο δέρμα. Το μελάνωμα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους του δέρματος, επειδή μπορεί να διασπαρθεί πολύ γρήγορα μέσα στο σώμα. Με την έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία τα περισσότερα μελανώματα θεραπεύονται εύκολα με μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Αν το μελάνωμα φύγει από το δέρμα και εξαπλωθεί μέσα στο σώμα η πιθανότητα ίασης πέφτει δραματικά.

Είδη θεραπείας του καρκίνου του δέρματος
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και τεχνικές θεραπείας του καρκίνου του δέρματος. Ο ειδικός δερματολόγος θα επιλέξει την πιο κατάλληλη θεραπεία για κάθε περίπτωση καρκίνου του δέρματος ή προκαρκινικής βλάβης

Κρυοχειρουργική
Καταστροφή της βλάβης με ψύξη


Τοπική χημειοθεραπεία

Θεραπεία με επάλειψη λοσιόν ή κρέμας με ειδική ουσία, της οποίας η δραστική ουσία καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα ή που ενεργοποιεί τον ανοσολογικό μηχανισμό ενάντια στον καρκίνο.
Το φάρμακο το συνταγογραφεί ο γιατρός, δίνει τις οδηγίες και το εφαρμόζει ο ασθενής στο σπίτι του με παρακολούθηση από το γιατρό κατά διαστήματα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 6-12 μήνες.

Η τοπική χημειοθεραπεία είναι αποτελεσματική στις προκαρκινικές βλάβες ή και στα πολύ επιφανειακά και μικρά βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Η θεραπεία είναι μη επεμβατική, αλλά δεν εξασφαλίζει πλήρη ίαση όπως οι χειρουργικές μέθοδοι.
Επίσης έχει ορισμένους κινδύνους, όπως έντονο ερεθισμό, κνησμό, πληγές, οροροή,


Laser χειρουργική

Εξάχνωση του καρκίνου του δέρματος ή των προκαρκινικών βλαβών με laser
Με το Laser οι καρκινικές βλάβες αφαιρούνται  από την επιφάνεια του δέρματος με εξάχνωση. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται στα επιφανειακά βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα του δέρματος, καθώς και στις προκαρκινικές βλάβες.
Γιατί να επιλέξω το Laser για το δερματικό καρκίνο;
Πρόκειται για αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας του δερματικού καρκίνου, επί πλέον η ενέργεια του Laser θερμαίνει τις από κάτω στιβάδες του δέρματος και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της διαδικασίας της επούλωσης στο τραύμα, ώστε η ουλή να είναι πιο λεία και σχεδόν αόρατη.
Επίσης, το Laser δεν καταστρέφει τους γύρω ιστούς.

Ευρεία χειρουργική αφαίρεση

Είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου και ενός μέρους υγιούς δέρματος γύρω από αυτόν.

Κατά την ευρεία χειρουργική αφαίρεση αφαιρείται ο καρκίνος του δέρματος και ένα περιθώριο υγιούς δέρματος γύρω από αυτό. Το τραύμα που σχηματίζεται διορθώνεται με απλή συρραφή ή με τοποθέτηση μοσχεύματος ή κρημνού. Το κομμάτι που αφαιρείται στέλνεται σε παθολογοανατομικό εργαστήριο για έλεγχο.
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται και για τα τρία είδη καρκίνου του δέρματος.
Επειδή η ευρεία αφαίρεση απαιτεί και αφαίρεση υγιούς δέρματος καταλήγει σε ένα μεγάλο τραύμα. Σε μερικές περιοχές του σώματος ή του προσώπου είναι δύσκολη η συμπλησίαση των χειλιών του τραύματος και τότε απαιτείται μόσχευμα ή άλλη μέθοδος (κρημνός) για να γίνει σύγκλειση του τραύματος. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι προσφέρει υψηλά ποσοστά ίασης, και ότι πραγματοποιείται σε μία συνεδρία.

Χειρουργική Moh's

Αφαίρεση του δερματικού καρκίνου μετά από χαρτογράφηση και άμεσο μικροσκοπικό έλεγχο.
Αποκαλείται και μικρογραφική χειρουργική κατά Moh’s και σημαίνει την αφαίρεση του ορατού καρκίνου μετά από χαρτογράφηση και συγχρόνως άμεση μικροσκοπική εξέταση. Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στα όρια της αφαίρεσης αμέσως ακολουθεί δεύτερη ή τρίτη διαδοχική αφαίρεση μέχρις ότου αποδειχθεί στο μικροσκόπιο ότι αφαιρέθηκε όλη η βλάβη. Κατόπιν γίνεται η αποκατάσταση του τραύματος.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου
  • Είναι η πιο αξιόπιστη από όλες τις θεραπείες για όλους τους καρκίνους του δέρματος γιατί εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά ίασης κατά 98 έως 99%.
  • Εξοικονομείται υγιές δέρμα, οπότε το χειρουργικό τραύμα είναι όσο το δυνατόν μικρότερο και επομένως η αποκατάσταση αφήνει λιγότερη ουλή και καλύτερη λειτουργικότητα.
Η χειρουργική Moh’s χρησιμοποιείται συχνά σε καρκίνους του δέρματος, του προσώπου, του τριχωτού της κεφαλής των χεριών, ποδιών και γεννητικών οργάνων. Η μέθοδος γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη.